2017. szeptember 10., vasárnap

1956 szelleme a börtön belső falán


Döbbenetes erejű fotórealisztikus falfestmény az egyik hazai börtön belső falán. (Nagyon hálás lennék, he esetleg valaki a blog olvasói körül be tudná azonosítani, hogy mi lehet ennek a képnek az eredetije. Találtam egy fényképet, szinte biztos, hogy ez az.) Az alkotó ezt a képet, állványon állva, alapos munkával több napig készítette. Az eredeti képet nem sikerült teljes egészében lefényképeznem, mert teljesen más síkban volt.
Ennek a képnek a bal felső sarka mond nekem sokat, a kockaházak, és az ágak, mintha nem illenének teljesen a történelmi eseményt ábrázoló képbe. (Nem is így szerepelnek az eredeti fényképen.)
A színes magyar zászló a fekete-fehér képen a Schindler listája című film egyik jelenetét juttatja eszembe, amikor a nácik által teremtett pokolban egy piros kabátos kislány vonulását látjuk. (Az imént belinkelt képen szerepel a zászló tartó, ballonkabátos férfi karaktere, de nem tart zászlót. Vajon mi vezérelhette a fogvatartottat ennek a részletnek a hozzáadására?)
A kép közepe felé egy bojtos sapkás kisfiút lehet látni, aki a tank belsejébe kukucskál, ez a karakter is nagyon erős. Az eredeti fényképen a kisfiú idősebbnek tűnik, mint ezen a képen...
Az ilyen gesztusok és érzések visszaadásához nem csak művészi tehetség, látásmód és akarat is kell, hanem - véleményem szerint - magasfokú intellingencia is. Az apró különbségek túlmutatnak a szolgai másoláson, és egyedi értékeket közvetítenek.
A bv-s dolgozó, aki kísért az intézetben, valamikor a tanítványom volt. Elmondta, hogy ezen a képen mindenki megdöbben, és részletesen szokták elemezni a szereplőket. A kép maga egy lépcsőházban van, ahol a rabok nap mint nap járnak. Hátha ők is elgondolodnak, akár csak tizedmásodpercekre, és akkor már ez is megérte, megérte, hogy a börtön fala nem fehér-fakó.     

Nincsenek megjegyzések: