2012. szeptember 22., szombat

Xarah von den Vielenregen: A börtönblog 2 egyik legrémesebb képének új megfejtése

Sokáig azt hittem, hogy ez a kép eredeti olyan értelemben, hogy a koncepció teljes egészében a fogvatartott fejében született meg. Sok elemzést is kaptam rá a börtönblog 2-n, amelyek bizonyára igazak is.
Azonban egy álmatlan éjszakán a youtube-on rábukkantam a rajz eredetijére. A link egy minimal hardcore techno mixre mutat. Az ilyen "amfetamin-típusú" zenéről nem első alkalommal írok a börtönblogon, illetve a tudományos cikkeimben.
A fenti kép minden bizonnyal Xarah von den Vielenregen, berlini illetékességű fotomodellt és lángfújó művészt ábrázolja.
A börtönben nagyon sok másolt rajz vagy fotó bukkan fel, érdekes, hogy a magyar börtönben miért éppen Bansky vagy Xarah jelenik meg, mint fogvatartotti alkotás, ennek ugyanis jóval mélyebb kulturális és spirituális értelme van, mint például egy Micimackó-másolatnak. (Bár ebben az állításban sem lehetünk teljesen biztosak. Micimackó nagyon gyakran jelenik ameg a fogvatartotti rajzokon, később foglalkozni is fogok vele.) 
Hogy a fenti kép sem a fogvatartott alkotása, hanem csupán másolat, egy pár gondolatot juttat eszembe:
1. Nem biztos, hogy az alkotó fogvatartott tudja, hogy ki Xarah. Ebből az következik, hogy a kép felszólító jellege fogta meg, azaz képből áradó érzelem, és ezen túl a kép tartalma.
2. A kép ismét bizonyíték a külvilág és a börtön közötti információáramlásra.
3. Ez a kép indolkolja, hogy a fogvatartotti rajzokat tartalom szerint is elemezzük.
4. A Bansky és a Xarah kép is a rémületről horrorról árulkodik.
5. Az amfetamin típusú drogok fogyasztása a magyar fogvatartottak körében jelentősebb, mint az ópioidoké.
6. Xarah portréja ikonná/mémmé vált, mint azt a lenti képek is mutatják.
7. A vizuális boom-ban megjelenő szimbólumok és azok tartalma úgy kötik össze az embereket, mint az egykori oltárok képei a régi templomokban. Talán nem is az a lényeg, hogy ezek a gondolati tartalmak hol jelennek meg, hanem az, hogy megjelennek, testet öltenek a falakon, a képernyőkön; emlékképekként az emberek fejébe vándorolnak, majd egyes élményekkel társulnak (asszociáció), és olyan tökéletesen adják vissza az élmény értelmét (tartalmát), hogy a rajzoló egyén késztetést érez az újbóli interpretációra. Az interpertáció természetesen némileg torzul a kivitelezés során is. A fenti rajzon látható opálos jobb szem majdnem az összes lenti interpretáción is megjelenik. A vámpírfogak minden változaton jelen vannak.  








Nincsenek megjegyzések: