2011. július 11., hétfő

(Vamzerok! Azt hiszik, hogy megcsináltak...) 40. kép szörny

Híres Attila gyűjtése
Szakmai tapasztalat nélkül nagyon nehéz megmondani, hogy miről szól ez a kijelentés. A szöveg a következő: "Azt hiszik hogy megcsináltak? Pedig csak úgy járt, mint az elkáprázott ember, aki a tenyerét a szeme elé emelte, s azt képzelte, ezzel eltakarta magát a napkorongot." Bölcsességnek tűnik, bizonyára valamilyen idézet. Valahol hallhatta a fogvatartott, de az is lehet, hogy saját maga találta ki. A zárójeles alírás finomít a képen: "Rodrigez Perez Valentinó Milánó" - ebből kiderül, hogy a fogvatartott keveri a spanyol és az olasz neveket. Feltehetően olasz neveket akart írni, de csak a Milánó jutott eszébe, ami valójában a város neve. Ezt azért gondolom, mert az aláírás alatt szerepel a "Szeged La Maffia" (?) felirat, ami azt jelképezi, hogy a fogvatartott szegedi kötődésű, ahol csoportos (geng) bűnözői életet élt. Érdekes a megszólítás is: "Wazerok!". 

A börtönben a vamzer szót igen gyakran W-vel írják. Az interneten és a naiv köznyelvben a vamzer szót - helyesen - börtönbeli informátornak fordítják. Azonban a a börtönbeli vamzer szerep a valóságban sokkal kifinomultabb. Vannak a börtönben olyan helyzetek, amikor ezt a szót úgy használják, hogy a besúgó vagy áruló szó nem lehetne szinoníma rá. Az az őr is vamzer például, aki többet beszél a feletteseivel. Az a rab is vamzer, aki az ellenérdekelt fogvatartotti csoport (geng) tagjaival beszélget. Akkor is a vamzer szót használják, ha kiderül, hogy valakit kibeszéltek. A vamzer szónak ugyanakkor nincs meg az a jelentése, mint a köcsögnek, hogy alávaló. Azonban a "köcsög vamzer" kijelentés nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki homoszexuális vamzer, hanem hogy alávaló vamzer.
A vamzer intézményének a börtönben a fentieken túl még van pár funkciója:
- a személyzet megosztása
- a vamzert a geng képzi ki, hogy az ellenoldali gengre "köpjön"
- általános "kavarás": az ügyes vamzer arra is képes, a vizet minden esetben a saját malmára hajtsa, azaz, hogy minden információ szolgáltatási tevékenységéből hasznot húzzon. Ez utóbbiak a börtönben valóban veszedelmes manipulátorok, és gyakran kifejezetten a személyzet ellen munkálkodnak.
- a vamzer manipulatív személyiségvonása az antiszociális személyiségzavar egyik ismérve is lehet egyben, azaz a vamzerkodás nem szituatív, hanem prediszpozicionális, persze az esetek többségében a gonosz és okos emberekből a vamzerkodást mégis a börtön maga hozza ki.
- a vamzerkodás néha a börtönhöz történő legsimulékonyabb alkalmazkodás, azaz a leghatékonyabb túlélési technika, ahogyan én magam az életben több esetet is láttam, de nagyon jó példa rá, Ryan O'Reily alakja az OZ sorozatban.

A fenti üzenet a traumatizáció rendkívül szimbolikus megjelenítése. Értelmezhetetlen, hogy az üzenet az írójáról vagy az ellenségeiről szól, de ez szinte mindegy. Valaki az általános kavarás áldozata lett, és ezért került a fogdára. Legalábbis úgy érzi. Az ezzel való szembesülés a tagadás elhárító mechanizmusát váltja ki: eltakarja a szemét, és azt hiszi, hogy a napkorongot takarja el. Ismert jelenség, hogy a kisgyermekek a veszély esetén, például egy film nézése közben, amikor "jön a szörny", eltakarják a szemüket. Ez a nagyon ősi reakció szerepel a firkán. Az, hogy a börtönben valaki ilyen éretlenül vislekedik, regresszióra, vagy esetleg fixációra utalhat.

NB: Itt azon érdemes elgondolkodni, hogy a büntetés-végrehajtás jogszabályi célja letöbb euro-atlanti országban a reszocilaizáció, azonban a fentiek szerint a börtön inkább deszocializál vagy retroszocializál.
- már korábban kialakult érett magatartásminták helyett, immaturális viselkedést generál
- szexuálisan pszichésen érett személyekből szexuálisan regrediált embereket formál
- családos emberekből izolálódott személyeket formál 


Nincsenek megjegyzések: