2011. július 25., hétfő

Pillanatképek a börtönből, egyedi stílusban

Az alábbi képeket ugyanaz a fogvatartott készítette, egyedi humoros stítusban.
Ezen a képen a rendőrségi kihallgatást láthatjuk. Számos elem a múlt rendszerből: az íróasztalra kitett gépkarabély, az AMD, a tányérsapka közpén az ötágú csillag, és a csíkos rabruha. Még ma is előfordul, hogy a rabokat a börtönből a rendőrségre állítják elő, különösen akkor, ha valami új ügyük keletkezik, amihez rendőri nyomozótevékenység szükséges. A rendőr előtt lévő asztalon láthatunk bilincset, tonfa-gumibotot, oda-vissza beszélő készüléket (ez az "OV", az asztal bal alsó sarkában), de egy maibbnak mondható adóvevőt is.
Szállítás. A képen ismét csíkos ruhás rabok, ami nem felel meg a valóságnak, viszont a rabomobil éppen olyan, mint a ma használatos. A Beavis kinézetű rab kezében lévő zsákban viszi letétét, ami a személyes tárgyait tartalmazza. Ezt szokták lehúzni a csurmán, azaz a szállítózárkákban.
Szkanderezés a zárkában. Nem biztos, hogy a legjobb időtöltés, a kopasz rab nyakán, a manapság oly divatos nonfiguratív tetoválás rendkívül hangsúlyozott. Érdemes megfigyelni a zárkában lévő tárgyakat. A punk hajú rab feje mellett lóg például a keráló, azaz az elektromos vízforraló, ami a legtöbb esetben illegális a börtönben, ugyanis néha a puszta villanydrótból állítják elő. A csíkos ruha itt is megjelenik, talán azt akarja hangsúlyozni ezzel az alkotó, hogy 1989 óta nem változott semmi a börtönben. A csíkos rabruhát egyébként 1969 körül vonták ki a forgalomból.
Sztenderd magyar börtönkarikatúra, az "igazság odaát van", ahogy egy rab éppen falbontással igyekszik megszökni a börtönből, láthatja a külvilágot. Érdemes megnézni a firkákat a falon.
A legkidolgozottabb a rajz, levélírást ábrázol. A vizesblokk ajtaja nagyon árulkodó, Állampusztán vannak ilyenek. Érdemes észrevenni a jobb oldalon a falon függő aktot. Számomra a szőnyeg mintája is izgalmas, éppen olyan nonfiguratív, mint a fenti tetoválás. A bal felső sarokban egy pókhálót pillanthatunk meg, ami az eltelt rengeteg időre utal. 

2 megjegyzés:

7o73nk0pf83 írta...

És a mosdó is elég Állampusztás, ugyanis ott is fém csövekből álló kerete van.

Gergely Fliegauf írta...

Igen, a mosdó állampsuztás. Meg a festett boltív is.