2011. február 25., péntek

98. kép szex-dep

Több, itt a blogon szereplő kép mellett ez az egyik legügyesebb, legegyedibb kép.
Kevés igazi, velős börtönjellegzetességet lehet rajta felfedezni. A tartalmát tekintve talán csak az, hogy a kép egy nőt ábrázol, valamint az, hogy a nő feje mellett van egy szem. A szem ábrázolása paranoid képzettársításokra utalhat, azaz: megfigyelnek engem.

A börtönbeli túlélés egyik alalpstratégiája a megfigyelők megfigyelése. Ennek a dolognak meditációs vonatkozásai vannak, de a börtönben nem erről van szó.
A börtönbeli megfigyelés hipervigilancia. Az az állapot, amikor az egész szervezet készültségi állapotban van. Ez talán csak az első pár hétre jellemző, mert a kognitív struktúrák egyszerűen kimerülnek.A hipervigilancia funkciója ebben az esetben az önvédelem. Erre még pár alkalom még adódik a rab életében: 
- beszélők, ha a szerelme, vagy a számára nagyon fontos személy jön, akit félt a többi rabtól,
- áthelyezés másik börtönbe, vagy másik zárkába, új zárkatárs jövetele,
- szabadulás előtti időszak, különösen akkor, ha a rab kedvezménnyel szabadul (ha rosszul viselkedik, több ideig maradhat a börtönben, és azt a társak kihasználhatják...)
Azaz akkor, amikor a börtönbeli társas közeget a rab fenyegetőnek érzi.

A börtönben rabként meg kell figyelnem azokat az embereket, akik engem értékelnek. Azért, hogy úgy tudjak  viselkedni, ahogy elvárják. Ezt a szociálpszichológiai attribúciónak és az attitűd észlelése általi viselkedésváltozásnak hívja. Ez utóbbi jelenséget természetesen a hétköznapi életben is meg lehet figyelni.

A fenti rajzon technikai börtönvonás a csillag színezése (számos orosz börtöntetováláson van hasonló szimbólum), és a száj színezése (árnyalás).

Több börtönrajzon láttam már csillagászati szimbólumokat. Ezen a rajzon legalább négy szerepel.
- a bal felső sarokban egy sárga csillag,
- a jobb felső sarokban egy telihold a krátereivel,
- a kép alsó közepén a Szaturnusz a színes gyűrűivel,
- valamint a zöld csóvával hulló, könnycseppek között száguldó, fekete-piros csillag.
Ezeket a asztrológiához lehet kötni. Ez az "ezt dobta a gép" hozzáállás intellektualizációja, azaz a sorsnak való kiszolgáltatottság érzékeltetése. A nőalakot ez a mozgás körbefogja.

A képet még nagyon sokáig tudnám elezni a börtönkörnyezetnek megfelelően. Majd talán egy könyvben.  

2 megjegyzés:

ancsi írta...

Mennyire jó ez a kép!
amúgy naív kérdés, de a börtönben van lehetőség kreatívkodni, rajzolni, festeni?

Gergely Fliegauf írta...

Ez tényleg nagyon szép és kreatív kép. Sajnos nem tudok semmit az alkotójáról. És igen: a börtönben van lehetőség a képzőművészetet gyakroloni.